Het opgesloten genie: ChatGPT goed gebruiken
Wie nieuw is in de wereld van AI, vindt het waarschijnlijk lastig om de bot input te geven die zorgt voor de gewenste output. In deze blog vindt u een aantal praktische tips terug die u kunt toepassen bij het gebruik van ChatGPT.
U weet na zoveel jaar hoe u het beste gebruik maakt van de zoekfunctie van uw webbrowser. Door dit vaak te doen, hebt u geleerd hoe de beste resultaten verkrijgt. Intussen denkt u hier natuurlijk niet meer over na, het is een automatisme geworden. Voor het geven van instructies aan AI zijn we met z’n allen nog niet gewend, en daarom vergt dit extra inspanning.
Tip 1: Bedenk dat ChatGPT een genie is in een gesloten kamertje
Stelt u zich eens voor: u kunt communiceren met de slimste mens op aarde, maar jullie kunnen enkel communiceren door papiertjes onder de deur van het afgesloten kamertje te schuiven. Als je aan deze genie een opdracht geeft, moet deze dus heel goed weergeven wat u juist van hem verwacht. Een te vage instructie zal een vaag antwoord opleveren, of wellicht iets dat helemaal naast de kwestie is. Sterker nog, ChatGPT is zo ‘slim’ dat het dingen bedenkt die onwaar zijn. We noemen dit fenomeen ook wel ‘hallucineren’. De genie vult de zwarte gaten op met informatie waarvan hij denkt dat ze relevant en waar zijn, terwijl dit in feite een aaneenschakeling is van stukjes informatie die in werkelijkheid niets met elkaar te maken hebben.
Tip 2: Om de kans op hallucinaties te verminderen, stelt u eerst een vraag over feitelijkheden
Voor u een toepassing vraagt van ChatGPT, bijvoorbeeld het opmaken van een tekst, begint u best met het vragen naar de feitelijke informatie waar ChatGPT over beschikt. Elke keer dat u een chat begint, houdt de bot namelijk bij vervolgvragen rekening met voorgaande in- en output. Door eerst te vragen aan de bot wat hij allemaal weet over een bepaald onderwerp zal er later, wanneer de bot een tekst moet genereren, gebruik maken van de eerder gegenereerde feitelijkheden. Uiteraard is het van belang dat u de output grondig nakijkt vooraleer u deze als ‘waarheid’ beschouwt – zéker wanneer u onvoldoende vertrouwd bent met het onderwerp.
Tip 3: Bij het instructies geven, het ‘prompten’, geeft u de rol en stijl aan waarin de tekst moet komen
Als voorbeeld: u wilt voor uw bedrijfswebsite een pakkende tekst schrijven die de lezer aanspoort om contact met u op te nemen. Bij het geven van de instructies aan de bot, houdt u daarom best rekening met de volgende elementen in de prompt:
Wie vertolkt ChatGPT? In de prompt geeft u aan: “Je bent een zaakvoerder van een KMO die in België kleurpotloden produceert van hoogwaardige kwaliteit”.
Welke toon moet ChatGPT aannemen? “Je schrijft in een zakelijke, doch persoonlijke stijl”
Voor welk medium moet ChatGPT schrijven? “Je schrijft een tekst voor op de bedrijfswebsite van ongeveer 300 woorden. De tekst moet een duidelijke call to action bevatten.”
Wat moet de tekst bevatten? Hier is het handig om de content van de tekst tussen drie # weer te geven. In de prompt schrijft u: “Baseer de tekst op basis van de content die tussen de drie hashtags staat”.
De taal wordt automatisch overgenomen van de vraag. Als het complexere materie is, dan lijkt het handig om de prompt in het Engels te schrijven, en de tekst daarna te laten vertalen naar het Nederlands.
Tip 4: Uw teksten, uw eigendom
De wet- en regelgeving omtrent de output van generatieve AI staat nog niet volledig op punt. Echter, de bestaande wetgeving is uiteraard wel van toepassing. Dit betekent dat u de tekst zult moeten personaliseren om ervoor te zorgen dat u de regels hier niet overtreedt. Bovendien zijn zoekmachines als Google op dit moment druk bezig om AI gegenereerde content uit de zoekresultaten te filteren, wat zou betekenen voor de tekst op de website dat uw site minder hoog in de zoekresultaten terugkomt. In het slechtste geval zou Google ervoor kunnen zorgen dat uw pagina helemaal niet meer wordt geïndexeerd. Zoals al eerder vermeld, is het bovendien belangrijk om de hallucinaties van AI uit de tekst te filteren. Hoe dan ook is menselijke tussenkomst nodig om ervoor te zorgen dat u in orde bent en blijft.
Tip 5: Veilig gebruik van ChatGPT: deel nooit gevoelige informatie!
Bedrijfsgevoelige informatie blijft te allen tijden binnen uw bedrijf! Dit houdt in dat u de opmaak van offertes, persoonsgegevens en andere bedrijfskritische data binnenskamers houdt. Alle zoekopdrachten worden namelijk automatisch door OpenAI bijgehouden voor trainingsdoeleinden. U kunt deze functie uitschakelen, alleen verliest u dan ook uw eigen zoekhistoriek en mogelijk nog andere functies bij de betalende versie van GPT.
Conclusie
In plaats van met keywords te werken, geeft u ChatGPT de volgende instructies door onderstaande vragen te beantwoorden:
Wie ben je?
Voor wie schrijf je?
Welke toon gebruik je?
Wat voor soort tekst schrijf je?
Over wat moet deze tekst gaan? (schrijf in een Word documentje een korte, zelfgeschreven tekst waar de meeste inhoud in terug te vinden is)
Hoe lang moet deze tekst zijn? (let wel: ChatGPT is beperkt tot ongeveer 3000 woorden, langere teksten moeten worden bevraagd in stukken: schrijf een inleiding, schrijf een volgende paragraaf etc.)
In welke taal moet de tekst worden geschreven?
Werken met AI vergt best wat ‘voordenkwerk’ in tegenstelling tot het zoeken in een zoekmachine, waarbij u de resultaten na de output terugbrengt tot de informatie die u zocht. U zult uzelf nu moeten trainen in het bedenken van wat u juist van de bot verwacht, zodat deze, alsof hij een genie in een afgesloten kamertje is, op de gevraagde wijze de juiste feedback aan u kan geven.
Het is een kwestie van veel oefenen en experimenteren. Aan de hand van bovenstaande tips gaat het u zeker lukken!
Daphne Surink, Business Consultant en Bezield Wetenschapper
Met dank aan: UCLL & Vlaio
Comments