Vloek of zegen? AI voor de ondernemer
Sinds eind 2022 zijn wij volop bezig met experimenteren met AI. Deze morgen in de podcast ‘De 7’ van De Tijd werd er nog eens een waarschuwing losgelaten over de mogelijk desastreuze gevolgen van de opkomst van AI. We zijn het al over eens dat AI het ons leven zal veranderen. De vraag rijst in hoeverre we ons zorgen moeten maken over deze ontwikkelingen. Hebt u hier al over nagedacht? Wij delen onze bedenkingen alvast graag met u in deze blog.
Stelling 1: AI zorgt voor minder werkgelegenheid
Als we kijken naar de geschiedenis, dan is er bij elke technologische vooruitgang de bezorgdheid dat er werkgelegenheid zal verdwijnen. We hebben dit bij elke revolutie opgemerkt, en ook in deze technologische sprong zien we hetzelfde gebeuren. Wij denken inderdaad dat een aantal jobs op de tocht zal komen te staan, met name repetitieve taken die door AI gemakkelijk als patroon kunnen worden herkend. Deze ontwikkeling is de laatste jaren al volop in gang in de productie, waarbij manueel repetitief werk al vaak door robotica wordt vervangen. Hierdoor zijn er minder menselijke werkkrachten nodig, wordt het werk sneller en beter uitgevoerd en blijft de productie op peil. Anderzijds zijn er twee dingen aan het gebeuren die er mogelijk voor zorgen dat er niet per se minder werkgelegenheid zal zijn. Ten eerste hebben wij als mensen nood aan menselijke interactie, en zal er altijd nood blijven aan een menselijke ‘touch’ in communicatie. Heel de tijd communiceren met bots vinden we nu eenmaal niet zo prettig. Ten tweede zullen we ervoor moeten zorgen dat de AI ons blijft dienen, in plaats van omgekeerd. Hierdoor zullen er experts nodig blijven om ervoor te zorgen dat de robotica ons niet ‘overneemt’ of dingen begint te doen waar we helemaal niet om hebben gevraagd. De Britse prime minister Rishi Sunak waarschuwt ons er -terecht, in mijn optiek- voor een te snelle en ondoordachte grootschalige invoering van AI toepassingen.
Conclusie: Het lijkt erop dat er niet per se minder werkgelegenheid zal zijn, alleen dat het soort werk wel zal veranderen. Mensen zullen zich moeten bekwamen in werken met AI. En dit geldt ook voor ons als Vlaamse ondernemers! Doen we dit niet, dan zullen we op den duur uit de markt worden geconcurreerd.
Stelling 2: AI werkt het beste voor productiebedrijven
De laatste weken hebben we op verschillende events bijdragen mogen horen van professoren en andere professionals die ruim onderzoek doen naar toepassingen van AI. Waar we in een van de voordrachten inderdaad vooral voorbeelden kregen uit de productie (denk hierbij aan o.a. het ontwerpen van slimme protheses), is er intussen ook sprake van ‘aantasting’ van kennisberoepen. Met name kennisberoepen die bepaalde patronen of wetmatigheden volgen om tot conclusies te komen, lijken als eerste ‘ten prooi’ te vallen van AI. Het opzoeken van wetteksten, schrijven van conclusies op basis van documenten uit een dossier, rechtspraak op basis van wetten en jurisprudentie, AI zal het binnen afzienbare tijd waarschijnlijk sneller en beter kunnen dan gemiddelde jurist. Daarnaast zullen alle content creators, van marketingspecialisten tot literaire genieën wellicht op termijn weggeconcurreerd kunnen worden door AI. Het is bovendien algemeen bekend dat IT professionals AI al veel gebruiken om code te schrijven. Op vandaag moeten we deze output grondig controleren, maar voor hoe lang nog?
Conclusie: Iedereen heeft al te maken met AI of krijgt ermee te maken. Bovendien is geen enkel beroep volledig immuun voor deze technologie, omdat ze de menselijke intelligentie op dit moment al te boven gaat. ChatGPT heeft intussen een intellect van 155 IQ punten, waarmee de bot slimmer is dan 99% van de mensen.
Stelling 3: AI zal ervoor zorgen dat de mensheid uitsterft
Als we de redenering van de Britse prime minister Rishi Sunak volgen, dan zouden de ontwikkelingen van AI wel eens onze ondergang kunnen betekenen. Ik kan hem erin volgen dat wanneer AI zelf dingen begint te bedenken, iets waar Lieven Scheire ons ook al voor waarschuwde, ze inderdaad dingen kunnen beginnen doen die wij niet hadden gevraagd. Dit effect is al eens onderzocht in het ‘Tanaland’ experiment (1979, Universiteit Kiel), waarbij de proefpersonen (universitair studenten) de baas waren over een fictief eiland en ervoor moesten zorgen dat de bevolking niet zou uitsterven. De conclusie van dit experiment is dat geen van de participanten in staat was om goede voorspellingen te doen inzake de complexe processen die er op het eiland plaatsvinden. Alle participanten faalden dit experiment. Wij kunnen als mensen heel moeilijk complexe zaken voorspellen en hier de juiste acties aan verbinden. Met de ontwikkelingen binnen AI zal dit ook zo zijn. Binnen de kortste keren zullen we geconfronteerd worden met negatieve neveneffecten van AI, en hier dienen we snel op in te spelen.
Conclusie: Zolang we snel ingrijpen bij ongewenste effecten van het gebruik van AI en ervoor zorgen dat de invoering stapsgewijs gebeurt zodanig dat mensen tijd hebben om zich aan te passen aan de veranderde omgeving, dan lijkt het onwaarschijnlijk dat AI ‘opeens’ de mensheid zal uitroeien. Mochten we falen om tijdig de stekker uit negatief uitgedraaide experimenten te trekken, of als technologie in de handen van een minderheid terechtkomt die er slechte bedoelingen mee heeft, dan is dit natuurlijk een ander verhaal.
Stelling 4: Ik wacht wel af met het gebruik van AI, ik kijk de kat uit de boom!
Mocht u anno oktober 2023 nog altijd de kat uit de boom kijken wat betreft toepassingen van AI, dan slaat u de bal grondig mis. U zult de ontwikkelingen op de voet mee moeten blijven volgen, want op een jaar tijd is er al zoveel veranderd en verbeterd dat u snel zult achterlopen. Stilstand is dit geval sowieso achteruitgang! Bovendien is het van groot belang dat we onze kinderen al op jonge leeftijd kunnen mee begeleiden in het gebruik van AI op een verantwoorde manier. We zullen, zeker als ondernemers, hierin het voortouw moeten nemen.
Conclusie: Start vandaag nog actief met AI, mocht u dit nog niet hebben gedaan!
Stelling 5: Ik weet niet waar te beginnen
Als u niet weet waar te beginnen, dan geef ik u hierbij alvast wat inspiratie van tools die wellicht al op uw gsm heeft staan, maar nooit gebruikt en toch AI zijn. Bovendien kunt u met enkele tools al heel veel bereiken en experimenteren. De enige vaardigheid die u uzelf moet aanleren, is om een goede opdracht te geven aan AI. We noemen dit ook wel een ‘prompt’. Grappig detail: u kunt aan ChatGPT vragen hoe u het beste een prompt opmaakt, dus ook dit hoeft u niet zelf te bedenken!
Google Lens: een standaard app op Android waarbij u eender wat kunt scannen, en van hieruit een Google search kunt lanceren, een vertaling kunt doen, een huiswerkvraag kunt oplossen of kunt shoppen.
ChatGPT: de gratis versie van deze toepassing van OpenAI beantwoordt al uw vragen, creëert content in alle talen die u wenst, geeft u inspiratie en schrijft teksten voor u. Let wel: Google filtert intussen op AI gegenereerde content, en copyright regels zijn van toepassing – u moet deze teksten dus herwerken vooraleer u ze gebruikt.
GPT4: de nieuwe versie van ChatGPT en vele malen krachtiger dan zijn voorganger. Enkel betalend te consulteren, dus als u nieuw bent in de wereld van AI is ChatGPT een goed begin.
Office365 gebruiker? Hebt u de co-pilot van Microsoft al uitgeprobeerd? U kunt bovendien met de designer via Dall-E gratis beelden genereren.
Google gebruiker? Dan is sinds kort Bard ook voor u beschikbaar. Bard is de tegenhanger van ChatGPT met als grote verschil dat Bard wel op het internet kan zoeken en ChatGPT niet. U kunt vragen stellen en teksten laten genereren (al is dit minder goed dan met ChatGPT).
Conclusie: Pak de flosj en laat u inspireren! Alles wat u niet meer zelf moet bedenken en door AI kan laten genereren, zal u ongelofelijk veel tijd besparen. Bovendien is het leuk om te doen en verrast AI door creatievere combinaties dan dat wij als mensen zouden kunnen bedenken. Boost uw creativiteit met behulp van AI! Ja, ook voor uw strategie, presentaties, communicatie intern en extern, productideeën, etc. U kunt het zo gek niet bedenken of AI kan een hulp zijn voor u. Veel succes!
Daphne Surink, Business Consultant en Bezield Wetenschapper
Mooi moment van reflectie als ondernemer.